Агротек

Схеми з «двійниками»: до яких хитрощів вдався «Сварог», щоб не платити борг «Агротек»

Стала відома кримінальна схема з фірмами-двійниками, за якою власники корпорації «Сварог Вест Груп» уникають сплати багатомільйонних боргів перед ТОВ «Агротек» - офіційним дилером John Deere в Україні. <br><br><br>

<p><strong>Правоохоронці підозрюють шахрайство</strong></p> <p>Фірми, що пов’язані з агрохолдингом «Сварог Вест Груп», засвітилися у кримінальній справі про шахрайство. Про це стало відомо з Єдиного державного реєстру судових рішень (справа №201/3418/20). Правоохоронні органи розслідують справу за ознаками ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою). Відповідальність за вчинення таких дій – позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна.</p> <p> Так, 13 квітня Жовтневий районний суд м. Дніпро в рамках кримінального провадження за клопотанням слідчого прокуратури наклав арешт на майно:</p> <p>- корпоративні права ТОВ «Хмельницьк-Агро»;</p> <p>- частки статутного фонду ТОВ «Лотівка Еліт»;</p> <p>- частки статутного фонду ТОВ «Сварог-Дністер».</p> <p> Варто пояснити: усі компанії, чиє майно опинилося під арештом, пов’язані з корпорацією «Сварог Вест Груп», яка в цілому заборгувала ТОВ «Агротек» 162 млн грн за 37 одиниць техніки, отриманої в лізинг у 2013-2015 роках, та господарський судовий спір між якими триває із 2019 року.</p> <p><strong>Читайте: <a title="«Агротек»: негативний досвід співпраці зі «Сварог»" href="https://agronews.ua/bold/ahrotek-nehatyvnyy-dosvid-spivpratsi-zi-svaroh/">«Агротек»: негативний досвід співпраці зі «Сварог»</a></strong></p> <p>Але за цей час Феміда неодноразово ставала на сторону боржника («Сварог Вест Груп»), не дивлячись на підписані договори лізингу та відсутності оплат по ним.</p> <p>Так, судді Північно-західного апеляційного господарського суду</p> <p><strong>-          Демидюк О.О., Савченко Г.І., Павлюк І.Ю. (у справах №924/490/19, №924/606/19),</strong></p> <p><strong>-          Саврій В.А., Коломис В.В., Дужич С.П., Миханюк М.В. (у справах №924/482/19, №924/502/19)</strong></p> <p>під явним «впливом» акціонерів компанії Сварог виносять абсолютно незаконні рішення на користь боржника, що дозволяє ще більше відтягнути час та не платити борги…Про цю судову суперечку немало написано у ЗМІ.</p> <p> Поки тривають господарські суди, власники агрохолдингу «Сварог Вест Груп» продовжують впроваджувати різноманітні кримінальні схеми, щоб уникнути сплати боргів перед Агротеком.</p> <p><strong> Маніпуляції з майном та створення корпорацією Сварог компаній-двійників</strong></p> <p>В хід іде схема «двійників», тобто створення нових юридичних осіб всередині «основної» компанії-боржника, на одному з яких після виділу залишаються «чисті» активи, а на іншому- борги та інші «проблеми» основного підприємства. Таким чином, бенефіціари компанії Сварог вирішили, не дивлячись на абсолютну незаконність своїх дій, продати «чисті» компанії на Епіцентр-К, а борги «поховати» на тільки но створених юридичних особах.</p> <p><strong> Як це виглядає на практиці?</strong></p> <p>Для реалізації цієї схеми у 11.02.2020 року засновниками Сварогу створюються  компанії ТОВ «Лотівка Еліт-2019» та ТОВ «Сварог-Дністер-2019», тобто компанії-двійники без активів і майна. При цьому «новоутворенням» передаються боргові зобов’язання перед ТОВ «Агротек» - звісно ж, без погодження з кредитором.</p> <p> Натомість ТОВ «Лотівка Еліт» та ТОВ «Сварог-Дністер» звільняються у такий спосіб від боргових зобов’язань за договором лізингу техніки. І продаються. Новим власником очищених від боргів компаній (які на відміну від новоутворених двійників володіють майном) стає ТОВ «Епіцентр К»</p> <p> За версією слідства, всі ці компанії створюються <strong>виключно</strong> «для реалізації злочинного умислу» - тобто, щоб не платити борги кредиторам, в тому числі і ТОВ «Агротек».</p> <p> Компанія Агротек продовжує активно відстоювати в судах свою правоту та законність своїх вимог та сподівається, що судді Верховного Суду, на розгляді у яких на даний час знаходиться ряд справ між Агротеком та Сварогом, винесуть справедливі та законні рішення, на підставі яких у ділків із компанії Сварог не залишиться варіантів не сплачувати борги, а компанія Агротек, в свою чергу, зробить все можливе, щоб кримінальна справа, відкрита Дніпропетровською прокуратурою у відношенні акціонерів Сварогу, закінчилася жорстким покаранням для останніх.</p>

Агротек

Dnipro,